19.7 C
Kranj
torek, 18 junija, 2024
spot_img
DomaAktualnoGlobusalno: Izza objektiva Arne Hodalič, Luka Dakskobler in Toni Cahunek

Globusalno: Izza objektiva Arne Hodalič, Luka Dakskobler in Toni Cahunek

Globusalno: Izza objektiva
Arne Hodalič, Luka Dakskobler in Toni Cahunek

20. december 2023
sre., 19:00 – 20:00
Knjižnica Globus
dvorana

Izjemna, prepoznana fotografa Arne Hodalič in Luka Dakskobler sta med drugim tudi zbiralca in pripovedovalca zgodb, ki jih govorita s svojimi deli. V pogovoru z njima boste izvedeli, kaj vse se dogaja za objektivom dokumentarnega fotografa, novinarja in fotoreporterja Luka Dakskoblerja ter fotografa, novinarja, biologa, popotnika, potapljača in jamarja Arneta Hodaliča.

Pogovor bo povezoval Toni Cahunek.

Arne Hodalič je diplomiral na Biotehnični fakulteti na oddelku za Biologijo. Že pred diplomo je začel z razstavljanjem fotografij in sodelovanjem v Foto grupi ŠOLT. Leta 1986 je postal ustanovni član in aktivni sodelavec Trajne delovne skupnosti »BRUT Film« v Ljubljani. Sodeloval je pri snemanju večjega števila reklamnih spotov in pri neodvisni ŠKUC-ovi art produkciji. Po koncu študija začel fotografirati, predvsem potapljaške in navtične aktivnosti.

Kot fotograf in aktivni udeleženec je sodeloval na več odpravah (prečenje Papue Nove Gvineje: 1500 km s kanujem po reki Sepik; prečenje Sudanske puščave v čolnu po reki Nil; francoska jamarska ekspedicija Hunan 96 na Kitajskem; slovenska jamarska ekspedicija Oman 97; francoska znanstveno-jadralna ekspedicija v jugovzhodni Aziji »L’esprit de Bouganinville«). Je tudi potapljač in od leta 1995 jamar v jamarskem klubu DZRLJ in JK Gregor Žiberna Divača. Med letoma 1990–94 je živel v Lausannu v Švici, med letoma 1993–95 je bil gostujoči predavatelj za fotoreporterstvo na Parsons School of Design v Parizu. Od leta 1997 je podvodni fotograf za tovarno ur Sector No Limits (za fotografiranje svetovnih rekordov v jamskem potapljanju /Olivier Isler/ in potapljanju na dah /Deborah Andollo/).

Njegove fotografije in fotozgodbe so bile objavljene v National Geographic Magazine, Life (ZDA), Time, Figaro Magazine, GEO, Paris Match, Marie Claire, VSD, Die Zeit, Cosmopolitan, Stern, Liberation, Grands Reportages, Gala, Airone, Espresso, L’Illustré, Oggi, Sette-Corriere della Sera, Gioa, Nature in mnogi drugi.

Leta 2008 je prejel častni doktorat na Akademiji za umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani in postal predavatelj fotografije in fotoreporterstva na Fakulteti za družbene vede ter na Visoki šoli za storitve v Ljubljani. Od leta 2006 je urednik fotografije pri reviji National Geographic Slovenija.

Luka Dakskobler je dokumentarni fotograf, novinar in fotoreporter iz Kranja. Po izobrazbi je anglist in novinar, kot fotoreporter pa deluje že od leta 1995. Doslej je sodeloval z mnogimi uglednimi revijami, za katere je pokrival zgodbe iz kulture, zabave in prireditev, preden se je usmeril v pereče družbene in naravovarstvene teme ter novice.

Je fotograf revije Mladina. Kar šestnajst let je bil redni sodelavec revije National Geographic Junior. Daljše ali zahtevnejše zgodbe je fotografiral tudi za National Geographic Slovenija, s katerim sodeluje še danes, in National Geographic Popotnik. Njegove novinarske fotografije distribuirajo tudi foto agencije po vsem svetu (SOPA Images, Getty Images, BTA, SIPA USA itd.). Poleg že omenjenih medijev, so bile njegove fotografije in članki doslej objavljeni tudi v Dnevniku, Slovenskih novicah, Delu, RTVSLO, Gorenjskem glasu, Primorskih novicah, Financah, Adria Airways In Flight Magazine, Samaritanu, City Magazinu, Bukli in drugih. Nekateri tuji mediji, ki so doslej objavili njegovo delo: National Geographic Traveler UK, The Guardian, TAZ, Time, Terre Sauvage, The Telegraph, The Atlantic, Der Standard, Stern, Spiegel, Esquire, Business Insider, Variety, Newsweek Poljska, Smithsonian Magazine, The Times, Weekend.at, ORF, Yahoo, iucn.org in drugi. Je tudi mentor dokumentarne fotografije in uradni fotograf prireditev.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Najbolj brano