19.8 C
Kranj
petek, 19 julija, 2024
spot_img
DomaAktualnoKje bo gorenjska regijska bolnišnica? V igri ostajata Kranj in Radovljica

Kje bo gorenjska regijska bolnišnica? V igri ostajata Kranj in Radovljica

Ministrstvo za zdravje je županom Kranja, Radovljice in Jesenic predstavilo analizo primernosti lokacije nove gorenjske regijske bolnišnice. Ta je pokazala, da sta primerni lokaciji Kranj in Radovljica, ki se razlikujeta v podrobnostih, lokacija na Jesenicah pa ne ustreza prostorskim pogojem, je dejal državni sekretar na ministrstvu Marjan Pintar.

Da se na Gorenjskem pogovarjajo o bolnišnici s približno 600 posteljami, je v izjavi za medije dejal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marjan Pintar. “Za to potrebujemo okoli 60.000 kvadratnih metrov veliko parcelo in še okoli 40.000 kvadratnih metrov za morebitne širitve te bolnišnice v prihodnosti,” je povedal.

Analizo z naslovom Presoja umestitve gorenjske regijske bolnišnice v prostor – primerjava potencialnih lokacij z urbanističnega in ekonomskega vidika je izdelalo podjetje Elmarkt iz Kopra. “Izbrali smo izvajalca, ki ni neposredno povezan s tem okoljem, prav z namenom, da bi dobili čim bolj objektivno presojo,” je poudaril državni sekretar.

Občine imajo do petka čas, da na analizo podajo morebitne pripombe. “Te bomo ocenili in, v kolikor bo treba, korigirali ocene. Končna odločitev za lokacijo pa je v pristojnosti države in jo bo sprejela vlada,” je dejal. Vlada pa bo po njegovih besedah lokacijo določila po pripravi gradiva “v sorazmerno kratkem času”, ta analiza pa je zgolj pripomoček za vladno odločitev.

Nekoliko več točk je dobila Radovljica

V analizi so bile možne lokacije za bolnišnico ocenjene s časovnega in zdravstvenega vidika, vidika dostopnosti, primernosti prostora, izvedljivosti investicije in stroškov izgradnje bolnišnice. Skupaj pa je nekoliko več točk dobila lokacija v Radovljici.

Direktor podjetja Elmarkt Andraž Eller je dejal, da z vidika dostopnosti posameznih naselij v regiji do posamezne lokacije za slabo minuto prednjači lokacija v Kranju, ta lokacija prednjači tudi z vidika družbene infrastrukture, ki je že na razpolago na tem območju. Z vidika prostorske strategije razvoja Slovenije do leta 2050 ustrezata obe lokaciji, prav tako sta obe približno enako izpostavljeni hrupu in enakovredni glede kraja bivanja zaposlenih.

Lokacija v Radovljici prednjači z vidika policentričnega razvoja regije, je cenejša in bolj izvedljiva. V Kranju je namreč lokacija evidentirana kot arheološko najdišče, kjer so predpisana izkopavanja, ob tem v Kranju po sredini parcele potekajo visokonapetostni kablovodi, ki bi jih bilo treba nujno prestaviti, za to pa sprejeti državni prostorski načrt. Lokacija v Radovljici je bolj dostopna starejšim nad 65 let, po številu oskrbovancev v domovih starejših občanov pa je bil bolje ocenjen Kranj.

Ministrstvo je podjetju za analizo plačalo 34.500 evrov in DDV. A po mnenju Mestne občine Kranj bi analiza, ki daje nekoliko večjo prednost Radovljici, potrebovala številne popravke. Na občini napovedujejo, da bodo do konca tedna podali več ugovorov in pripomb na analizo.

Kranjski župan Matjaž Rakovec ob tem pričakuje, da bo ministrstvo za zdravje presojo umestitve gorenjske regijske bolnišnice bistveno popravilo, preden o lokaciji bolnišnice odloča vlada. Prepričan je namreč, da je najboljša lokacija za regijsko bolnišnico Gorenjske prav v Kranju.

In kaj točno so kritike kranjske občine?

V Kranju kot argumente navajajo, da je bila analiza netransparentna ter tudi metodološko pomanjkljiva. “Razočaran sem nad metodologijo analize in predvsem nad tem, da nekaterih naših argumentov sploh niso upoštevali. Pogrešal sem pojasnilo, kako so posamezna področja sploh ovrednotili s točkami, kakšni so bili kriteriji ter kakšno težo so posamezni kriteriji imeli,” je navedel Rakovec.

Župan meni tudi, da analiza ni upoštevala dejstva, da bi bolnišnica v Kranju močno razbremenila ljubljanski UKC. Izpostavil pa je tudi ceno zemljišč, saj da so pripravljavci analize ocenili, da so komunalna oprema in zemljišča v Kranju dražja kot v Radovljici, čeprav da so ob tem priznali, da je Radovljica pravzaprav širše mestno območje Kranja.

Lokacija v Kranju je sodeč po analizi manj primerna tudi zato, ker bi bilo treba za izgradnjo prestaviti daljnovod in bi bil za to potreben državni prostorski načrt, kar bi časovno projekt lahko zamaknilo. A župan se s tem ne strinja: “Ta problem lahko rešimo ob soglasju s pristojnim ministrstvom z istim občinskim podrobnim prostorskim načrtom, s katerim bomo v prostor umeščali že samo bolnišnico. Mestni svet je nedavno soglasno sprejel sklep, da bo kar najbolj hitro sprejemal odločitve o teh dokumentih.”

Kljub pomislekom analize v Kranju menijo, da so za izgradnjo regijske bolnišnice primernejši zaradi večje dostopnosti in bližine za prebivalce Gorenjske ter večje koncentracije prebivalstva v bližini. “Skoraj dve tretjini zemljišč sta v javni lasti, se pravi v lasti občine ali države. Ostali zasebni lastniki pa so podpisali pismo o nameri prodaje zemljišč za potrebe bolnišnice,” so sporočili s kranjske občine ter dodali, da so slednje predložili tudi izdelovalcu analize.

Izpostavili pa so tudi, da je DARS za lokacijo v Radovljici izdal negativno mnenje zaradi hrupa, ki ga povzroča avtocesta. “Vendar pa te razlike med Kranjem in Radovljico analiza sploh ni upoštevala. Izdelovalec analize je zavzel stališče, da sta lokaciji enakovredni po hrupu, kar ne drži,” je še dodal Rakovec.

Po Pintarjevih besedah naj bi novo gorenjsko regijsko bolnišnico sicer zgradili v roku šestih let, gradnja pa je ocenjena na 305 milijonov evrov. Vanjo bodo preselili nekatere dejavnosti iz Splošne bolnišnice Jesenice, ki bo ostala kot negovalna bolnišnica, in morda tudi iz drugih gorenjskih bolnišnic. Novi bolnišnici se bo pridružil tudi urgentni center.

***
Vsebina povzeta po 24ur.com. Originalna vsebina dostopna na: https://www.24ur.com/novice/slovenija/kje-bo-gorenjska-regijska-bolnisnica-v-igri-ostajata-kranj-in-radovljica.html

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Najbolj brano