19.8 C
Kranj
petek, 19 julija, 2024
spot_img
DomaAktualnoKranj in Fukui podpisala pismo o nameri pobratenja mest

Kranj in Fukui podpisala pismo o nameri pobratenja mest

Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in župan japonskega mesta Fukui Shigeru Saigyo sta podpisala pismo o nameri o pobratenju. Ob tej priložnosti so kranjske šole, ki si dopisujejo z japonskimi vrstniki, pripravile razstavo slovensko-japonskih motivov v različnih tehnikah v občinski galeriji. Občanke in občani se lahko pobliže spoznajo z mestom Fukui in japonsko kulturo v Mestni knjižnici Kranj skozi fotografsko razstavo in kaligrafska dela, ki so jih prispevali avtorji iz tega japonskega mesta.

Mestna občina Kranj (MOK) se je začela povezovati z japonskim mestom Fukui, ki leži na otoku Honšu in ima 260.000 prebivalcev, leta 2022, potem ko je Fukui na pripravah za poletne olimpijske igre v Tokiu gostil slovensko košarkarsko reprezentanco. Pobudnica povezovanja med Kranjem in mestom Fukui je bila nekdanja slovenska veleposlanica v Tokiu dr. Ana Polak Petrič.

Delegacija se je ta teden na tridnevnem obisku Slovenije pobliže seznanila z delovanjem kranjskih šol in kulturnimi društvi, obiskala je javne zavode, podjetniški inkubator, svoje ideje so ji predstavili mladi kranjski podjetniki, spoznala je turistično ponudbo v občini in se poučila o kranjski kulturni dediščini.

Šest kranjskih osnovnih šol si od leta 2022 dopisuje z vrstniki iz mesta Fukui. Pred kratkim se jim je pridružila še Gimnazija Franceta Prešerna Kranj. Razstava o Kranju Fotografskega društva Janez Puhar Kranj potuje po različnih lokacijah v mestu Fukui. Za obisk japonske delegacije v Kranju so učenke in učenci OŠ Franceta Prešerna Kranj, OŠ Janeza Puharja Kranj – Center, OŠ Predoslje Kranj, OŠ Matije Čopa Kranj, OŠ Orehek in dijakinje ter dijaki Gimnazije Franceta Prešerna Kranj pripravili razstavo slovensko-japonskih motivov skozi njihove oči, in sicer v občinski galeriji. Občanke in občani se lahko bolje spoznajo z japonsko kulturo in mestom Fukui skozi fotografsko razstavo in kaligrafska dela v Mestni knjižnici Kranj, na ogled bodo do septembra.

Danes sta župana obeh občin Matjaž Rakovec in Shigeru Saigyo na dogodku v občinski avli, ki ga je pospremil nastop Folklorne skupine Sava, podpisala pismo o nameri o pobratenju, s katerim si bosta obe mesti prizadevali za krepitev vezi. Japonska delegacija je občankam in občanom MOK podarila natisnjeno veduto Kranja na tekstil – tekstilna industrija je ena od glavnih panog v mestu Fukui – in ogromno kaligrafijo s sporočilom, naj te spremlja sreča.

Matjaž Rakovec, župan MOK: »S sodelovanjem na različnih področjih ustvarjamo dragoceno mednarodno izkušnjo med Kranjem in mestom Fukui. Spoznavamo kulturo, tradicijo, načine delovanja sistemov in dediščino obeh mest. Mladi s povezovanjem z vrstniki iz mesta Fukui pridobivajo dragocene življenjske izkušnje in boljše razumevanje sveta, kar je potrebno za uspeh v globalni družbi. Japonska kultura poudarja vrednote, kot so spoštovanje, disciplina, delovna etika, harmonija z naravo, potrpežljivost. Slovenci smo znani kot deloven, marljiv narod, obdan s prekrasno naravo, narod, ki poudarja pomen kulture in gibanja. Imamo nekaj stičnih točk, še veliko tega pa se lahko naučimo eni od drugih. In ta neposreden stik, ki ga imamo, je tisto, kar prinaša obema mestoma dodano vrednost. Podpis pisma o nameri o pobratenju pomeni nadaljevanje prijateljstva, sodelovanja in medsebojnega spoštovanja.«

Saigyo Shigeru, župan mesta Fukui: »Verjamem, da je povezovanje med Kranjem in mestom Fukui, ki ga je predlagala nekdanja slovenska veleposlanica na Japonskem, dr. Ana Polak Petrič, sedanja veleposlanica v Nemčiji, resnično nekaj posebnega. Na področju izobraževanja so se med našimi šolami že začele kulturne izmenjave, prav tako pa si prizadevamo za medsebojno promocijo naših mest preko fotografskih razstav, kot je ta, ki smo jo skupaj z MOK pripravili v kranjski knjižnici. Upam, da bo čar našega mesta dosegel čim več občank in občanov Kranja ter drugih prebivalcev Slovenije. To je moj prvi obisk Kranja. Pogled na ohranjeno srednjeveško mesto, skupaj z veličastnim razgledom na naravo in Alpe, me je resnično ganil. Vse, kar smo videli, začutili in spoznali, bomo prenesli svojim občankam in občanom. Verjamem, da lahko zgradimo močno in dolgotrajno prijateljstvo, zato stopajmo naprej skupaj, proti svetli prihodnosti.«
***
Povzeto po Kranj.si

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Najbolj brano