17.4 C
Kranj
ponedeljek, 24 junija, 2024
spot_img
DomaAktualnoPoleg mosta želijo urediti še nadvoz

Poleg mosta želijo urediti še nadvoz

Obnova mosta čez Savo v Kranju bo predvidoma končana do konca maja, zagotavljajo na kranjski občini in zanikajo, da so se dela podaljšala zaradi dodatne obnove nadvoza tik pred mostom.

Obnovi mostu in nadvoza sta ločena projekta, ki so ju zdaj le smiselno časovno združili, tako da na občini pričakujejo, da bosta oba projekta končana do odprtja mostu.

Delovišče na mostu čez Savo na Ljubljanski cesti v Kranju že nekaj časa sameva, zato po Kranju krožijo različne govorice o pravem razlogu za prekinitev del.

»Na mostu je treba dokončati statično utrjevanje, šele nato pa lahko zgornjo plast izvajalec tudi preplasti. Pozimi in zgodaj spomladi zaradi nizkih temperatur, vlage ter posledično nabiranja kondenza izvajalec gradbenih del ne more izvajati,« razlog za nekajmesečno prekinitev del pojasnjujejo na Mestni občini Kranj (MOK).

Obenem zagotavljajo, da bo obnova mostu, ki je na nejevoljo številnih Kranjčanov za motorni promet zaprt že vse od novembra 2022, predvidoma končana do 31. maja, ko se izvajalcu, podjetju Saning, izteče podaljšani rok za izvedbo del. Kot poudarjajo, je do zamika gradbenih rokov prišlo izrecno na zaprosilo kranjskega gradbenega podjetja in ne zaradi naknadne odločitve občine, da obenem rešijo še problem (pre)nizkega nadvoza ceste proti Zarici.

Na MOK znova pojasnjujejo, je avgusta lani narasla Sava poškodovala gradbene odre pod mostom in ogrozila stabilnost konstrukcije, zato je izvajalec zaprosil za podaljšanje gradbenih rokov. »Ta je zdaj 31. maj in takrat bo most predvidoma tudi odprt. Vrednost del na mostu je 2,9 milijona evrov in se zaradi podaljšanja gradbenih del ni spremenila. Tudi dodatnih del ni bilo,« so nam odgovorili. Drugih podaljšanj rokov ni bilo, so dodali.

Prenizke temperature

»Dejansko bi bil most lani lahko že končan, če ne bi bilo zastojev zaradi večkratnih ujm med avgustom in decembrom, ko sta nam visoka voda reke Save in deževje onemogočala izvajanje del,« je navedbam občine pritrdil tudi Rudi Velkavrh, direktor Saninga, in tudi sam pojasnil, da dela na mostu trenutno stojijo zaradi nizkih temperatur.

»Dela se izvajajo vsakič, ko se temperature sredi dneva dvignejo nad 10 stopinj Celzija. Paziti je namreč treba na točko rosišča, saj se betoni ob nočnih nizkih temperaturah preveč podhladijo, tako da sta sanacija poškodb betona in lepljenje ojačitvenih karbonskih lamel zelo otežena zaradi kondenzov, ki nastajajo na površini betona. Na zgornji strani mostu se bodo dela lahko nadaljevala šele, ko bodo dnevno-nočne temperature omogočale izvedbo zahtevne mostovne hidroizolacije,« je povedal.

Na MOK zavračajo tudi namigovanja, da bo vozišče obnovljenega mostu, ki so mu dodali dvosmerno kolesarsko stezo, preozko za normalen potek prometa. »Širina vozišča bo sedem metrov in bo tako omogočalo tudi dvosmerni promet avtobusov. Povprečna širina avtobusa je namreč 2,6 metra. Zgolj za primerjavo: Koroška cesta od krožišča do križišča na Zlatem polju je široka šest metrov,« so odgovorili.

Izvajalca za nadvoz še iščejo

Glede naknadne odločitve za ureditev nadvoza ceste proti Zarici pa so na MOK pojasnili, da so k reševanju problema nizkega nadvoza pristopili takoj potem, ko so bili »soočeni s tem, da se bo gradnja mostu in s tem njegova zapora za promet podaljšala«. S sanacijo nadvoza Savska loka bodo omogočili dvosmerni promet tudi za tovornjake.

Pri tem poudarjajo, da gre pri obnovi mostu in nadvoza za ločena projekta, ki so ju zdaj le smiselno časovno združili, tako da pričakujejo, da bosta oba projekta končana do odprtja mostu.

»Ker nadvoz tehnično ni del mostu in gre tako za dva ločena projekta, smo za njegovo obnovo objavili javni razpis, vendar pa so bile prispele ponudbe višje od ocenjene vrednosti del, zato izvajalca še nismo izbrali in trenutno iščemo druge rešitve. Ocenjena vrednost del je 460 tisoč evrov, najnižja ponudba je bila 600 tisoč evrov, najvišja pa 820 tisoč evrov,« so povedali.

»Sanacija nadvoza v času že obstoječe zapore mostu je vsekakor pametna in racionalna odločitev občine,« pravi direktor Saninga.

Povzeto po Gorenjski glas. Originalni članek lahko preberete tukaj!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Najbolj brano