19.7 C
Kranj
sreda, 19 junija, 2024
spot_img
DomaAktualnoPomembna pridobitev za prebivalce Golnika

Pomembna pridobitev za prebivalce Golnika

V Mestni občini Kranj se nadejajo čimprejšnjega odprtja nove lekarne na Golniku. Pod
okriljem Gorenjskih lekarn bo ta urejena v novem zdravstvenem objektu, ki ga ministrstvo
za zdravje gradi na območju tamkajšnje klinike za pljučne bolezni in alergijo. Gre za veliko
pridobitev za prebivalce širšega območja Golnika.

Svet Mestne občine Kranj (MOK) je ob koncu minulega leta sprejel spremembe odloka
ustanovitvenega akta Gorenjskih lekarn, ki se dopolnjuje z vpisom nove lekarne na Golniku.

»Prostori bodo v novem zdravstvenem objektu, ki je v gradnji in bo namenjen kliniki za kirurgijo ter eni do dvema splošnima ambulantama,« so pojasnili v kabinetu kranjskega župana Matjaža Rakovca. Direktorica Gorenjskih lekarn mag. Romana Rakovec je poudarila, da je lekarniška dejavnost urejena z zakonom o lekarniški dejavnosti, ki med drugim predpisuje mrežo lekarn:

»Na območju MOK bo lekarna Golnik deveta lekarna, kar je v skladu s predpisano mrežo (ena lekarna na 6000 prebivalcev). Mreža je zapolnjena tudi po preostalih gorenjskih občinah našega ustanoviteljstva.«

Kdaj bodo odprli novo lekarno na Golniku, je po besedah sogovornice odvisno od gradnje novega zdravstvenega centra, kar pa ni v pristojnosti Gorenjskih lekarn. »Ko bo center dokončno zgrajen in bomo prevzeli prostore za lekarno v najem, jo bomo uredili in financirali sami. Koliko natančno bo to stalo, je v tem času težko napovedati. Trenutno postavitev takšne lekarne s predpisano opremo in pohištvom stane približno 350.000 evrov,« je povedala Romana Rakovec.

Izzivi s pomanjkanjem kadra

Kot je še poudarila direktorica Gorenjskih lekarn, lekarna Golnik ne bo bolnišnična lekarna, ampak zunanja, zato bo namenjena predvsem zunanjim obiskovalcem. »Glede oskrbe drugih izvajalcev v stavbi se bomo še dogovarjali, medtem ko bomo odpiralni čas lekarne prilagodili lokalnim ambulantam.
Od tega bo odvisno tudi število zaposlenih v novi lekarni,« je dejala Romana Rakovec, ki ne skriva, da se tako kot v preostalem zdravstvu tudi v lekarniški dejavnosti trenutno ukvarjajo s problemom pomanjkanja kadra.

Mirjana M. Pintar z Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik je pojasnila, da projekt nove golniške infekcijske bolnišnice kot ustanovitelj in upravljalec klinike Golnik v večinskem deležu financira ministrstvo za zdravje. Največje izzive po besedah sogovornice trenutno predstavljata pomanjkanje kadra in premagovanje ovir na poti do odobritve gradnje nove izolacijske bolnišnice v sklopu klinike.

Kot je še povedala Mirjana M. Pintar, imajo v tem času v sprejemni ambulanti klinike Golnik zaradi povečanega števila respiratornih okužb približno dvakrat več obravnav pacientov kot običajno:
»V zadnjih tednih sicer opažamo trend upadanja okužb s koronavirusom, obenem pa povečanja števila okužb z gripo in respiratornim sincicijskim virusom, ki sta pri starejših ljudeh s kroničnimi obolenji pogost vzrok za hospitalizacijo. Zato priporočamo pacientom, ki prihajajo na preglede ali naročene preiskave v našo ustanovo, da si zaradi lastne varnosti in varnosti drugih nadenejo zaščitno masko.«

Vsebina povzeta po Dnevnik.si. Originalna vsebina dostopna na: https://www.dnevnik.si/1043041340

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Najbolj brano