17.4 C
Kranj
ponedeljek, 24 junija, 2024
spot_img
DomaAktualnoApostolovski s sedmim slovenskim odličjem na dvoranskih SP

Apostolovski s sedmim slovenskim odličjem na dvoranskih SP

Lia Apostolovski je v petek na 19. dvoranskem svetovnem prvenstvu v Glasgowu osvojila sedmo slovensko medaljo na tovrstnih tekmovanjih, ko je v skoku v višino zasedla tretje mesto. V vodstvu je bila skupaj s poznejšima dobitnicama preostalih kolajn ves čas tekme do višine 1,97 m.

“Presrečna sem. Neverjetno, sploh ne vem, kako bi lahko opisala svoje občutke … To je sanjski zaključek prav tako sanjske dvoranske sezone. Na svojem prvem dvoranskem SP sem osvojila odličje. Zahvaljujem se vsem, ki so mi stali ob strani na čelu s svojo družino, ekipo s trenerjem Rožletom Prezljem …, brez njih ne bi bilo tega uspeha,” je dejala Apostolovski po podelitvi odličij.

Pred SP je bila finalistka velikih članskih tekem na prostem v zadnjih letih tudi v širšem krogu favoritinj za medalje. Te do Glasgowa še ni osvojila. Obenem je bila tudi prvo ime šestčlanske slovenske reprezentance na Škotskem.

Zaradi poškodbe je namreč nastop odpovedala Tina Šutej, ki bi branila bron. Tega je v skoku s palico osvojila pred dvema letoma v Beogradu. Prav tako ni bilo Anite Horvat, srebrne na 800 m na lanskem dvoranskem EP v Istanbulu, kjer je bila druga tudi Šutej.

A 23-letna Apostolovski odličja vseeno ni napovedovala. “Povedala sem to, kar sem nameravala in kar sem čutila. Za mano je najboljša sezona in vedela sem, da sem dobro pripravljena in da moram le še uživati v skokih.” Je povedala za STA.

Odličje je osvojila precej pred koncem finala, na višini 1,95 metra. Ves čas je namreč vodila skupaj s tekmovalkama, ki sta ji potem na razglasitvi delali družbo na zmagovalnem odru. Slavila je Avstralka Nicola Olyslagers.

Olimpijska podprvakinja, ki je bila lani tretja na SP na prostem v Budimpešti, je preskočila 1,99 m. Druga je bila z 1,97 m branilka naslova, Ukrajinka Jaroslava Mahučik. Ta je bila srebrna na SP na prostem v Dohi leta 2019 in bronasta na olimpijskih igrah leta 2021 v Tokiu.

“Odločilno je bilo, da sem v prvih poskusih opravila vse skoke vključno z 1,95 m. O samih višinah med tekmo sicer nisem razmišljala, le skakala sem in se osredotočala nase in na tehnično izvedbo. Nisem se niti ukvarjala s tekmicami,” je svoj pristop v finalu strnila Apostolovski.

Zalomilo se ji je šele na 1,97 m, kar je tri centimetre pod slovenskim rekordom Britte Bilač, ki je Sloveniji leta 1994 priborila zlato na evropskem prvenstvu.

“Izpustila sem višino 1,97 m, ker sem imela na njej ob prvem skoku krče v nogah. Nisem želela tvegati poškodbe ob koncu sezone. Zato sva se s trenerjem Rožletom Prezljem odločila, da preostala skoka na 1,97 m ne opravim. Upala sem na najboljši možni razplet in mi je uspelo. Nisem se sicer mogla boriti do konca, a sem v takih okoliščinah storila vse, kar je bilo možno.”

Nato so odpadle še tri tekmovalke, Nemka Christina Honsel, Srbkinja Angelina Topić in Britanka Morgan Lake. A vse s popravami na nižjih višinah, kar je pomenilo, da je bila tedaj slovenska predstavnica na končnem tretjem mestu.

Ko je kot zadnja izmed omenjene trojice letvico na 1,97 m tretjič podrla še Honsel, je sledil skoraj sočasni krik iz dveh grl, ki se je slišal kar glasno v polni Emirates Areni v neposredni bližini kultnega stadiona nogometne ekipe Glasgow Celtic, saj tedaj ni bilo posebne drame na drugih tekmovališčih.

Skoraj sočasno sta namreč roki zmagoslavno dvignila na tribuni visoko nad tekmovališčem Prezelj in spodaj pod njim Apostolovski, se spogledala in oba od veselja zakričala.

“Ta vzklik je bil le potrditev dejstva, da sem osvojila medaljo. Ves trud in vse vlaganje v atletiko in v skok v višino se je obrestoval.”

Pa ji je bilo težje nastopiti na SP v odsotnosti doslej vodilnih v reprezentanci, tudi Kristjan Čeh je na petkov dan tekmoval v dvorani in v metu diska zmagal v Tallinnu?

“Nisem čutila nobenega bremena. Imamo res veliko dobrih atletov v reprezentanci, tudi v Glasgowu so se sotekmovalci izkazali, vse skupaj je bilo velika motivacija zame. Sama pa sem že odšla na SP kot na vsak drug miting in tekmo.”

Tekmovalka napoveduje, da bo šla tudi naprej na naslednje tekme in prvenstva korak za korakom. “A mi bo ta medalja še dodatna motivacija za olimpijsko sezono na prostem. Pred naslednjim obdobjem treninga pa si bom najprej privoščila dopust in počitek. O poletni sezoni kaj posebnega sedaj zato niti ne razmišljam,” je končala Apostolovski.

Njen oče je nekdanji skakalec v višino in nekdanji slovenski rekorder Sašo Apostolovski, njen trener pa aktualni slovenski rekorder v skoku v višino Kranjčan Rožle Prezelj. Trikrat je osvojila naslov slovenske državne prvakinje na prostem in štirikrat v dvorani.

Leta 2021 je osvojil bronasto medaljo na evropskem mladinskem prvenstvu v Talinu. Leta 2022 se je v svojem prvem nastopu na evropskem prvenstvu uvrstila v finale in dosegla sedmo mesto. Leta 2024 je na svetovnem dvoranskem prvenstvu v Glasgowu osvojila bronasto medaljo z izenačitvijo svojega osebnega rekorda 1,95 metra.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Najbolj brano