19.2 C
Kranj
ponedeljek, 24 junija, 2024
spot_img
DomaAktualnoBliža se zaključek projekta JeloviZA

Bliža se zaključek projekta JeloviZA

Ob bližajočem se zaključku projekta JeloviZA so partnerji projekta predstavili rezultate. Župani petih občin, na katerih se razteza Jelovica, pa so podpisali pismo podpore za trajnostno upravljanje območja.

Kot so izpostavili, bo pri tem ključna nadaljnja redna komunikacija. V zadnjih 10 letih so Jelovico prizadele številne naravne ujme, ki so ustvarile pogoje za namnožitev podlubnikov in pokazale ranljivost tega območja. Zato so se partnerji iz različnih področij povezali v projekt JeloviZA, skupaj vzpostavljamo temelje za upravljanje in ohranjanje Jelovice. Projekt se je začel izvajati maja 2022.

1,14.000.000 EUR vreden projekt pa se sofinancira iz finančnega mehanizma evropskega gospodarskega prostora.
Ključno izhodišče projekta, ki se končuje ta mesec, je prispevati k zmanjšanju ranljivosti območja za posledice podnebnih sprememb. Ker se na območju Jelovice soočajo interesi različnih deležnikov, pa je ključno njihova znanja, izkušnje in pričakovanja združiti v model upravljanja.

Model upravljanja povezuje deležnike vseh petih občin na območju Jelovice in
predstavlja osnovo za vizijo Jelovice v prihodnosti. Skupnostni model upravljanja Jelovice bo z vključitvijo v strateške dokumente občin Železniki, Bohinj, Bled, Kranj in Radovljica dobil izvedbene temelje za uresničevanje zavez v prostoru.

***
Povzeto po RA TRIGLAV, 12.4.2024, GORENJSKI RAZGLED, 13:34

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Najbolj brano