19.7 C
Kranj
torek, 18 junija, 2024
spot_img
DomaAktualnoMestna občina Kranj odprla največji park v mestu – Bleiweisov park

Mestna občina Kranj odprla največji park v mestu – Bleiweisov park

Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in ambasadorka za zeleno okolje dr. Lučka Kajfež Bogataj sta ob bogatem kulturnem programu, ki so ga pripravili učenke in učenci OŠ Franceta Prešerna, OŠ Helene Puhar, OŠ Janeza Puharja – Center, OŠ Simona Jenka, najmlajši iz vrtca Janina in Pihalni orkester Mestne občine Kranj, danes slavnostno odprla največji in osrednji park v mestu – Bleiweisov park. Kranj s tem dobiva novo urejeno zeleno površino, ki je bila prej več desetletij zapuščena in degradirana.

Mestna občina Kranj (MOK) je z današnjim slavnostnim odprtjem parka med Gosposvetsko ulico in Bleiweisovo cesto dobila osrednji mestni park, ki ga je poimenovala po znamenitem kranjskem rojaku dr. Janezu Bleiweisu. Park, ki meri 7.500 kvadratnih metrov in je tako največji v mestu, obiskovalcem ponuja številne možnosti za aktiven oddih od mestnega vrveža. Poleg nove ozelenitve in zasaditve dreves so v parku pešpoti, kolesarska povezava, površine za oddih s klopmi, dva pitnika, več otroških igral, vadbeni rekviziti, koški za odpadke in označevalne table. Z vsem naštetim MOK skrbi za razvoj zelene infrastrukture mesta ter vzpostavlja boljši, naprednejši in podnebno bolj vzdržen zeleni sistem občine.

»Zelene površine so zanesljivo rešitev za več težav hkrati, še posebej če gre za večji park. Mnoge študije so pokazale, da prisotnost dreves, pa tudi drugih ekosistemskih parkovnih sestavin, izboljša kakovost zraka, še zlasti v topli polovici leta. Parki imajo izrazit hladilni učinek na mestno okolico, kar nam poleti lahko ublaži nadloge vročinskih valov. Živ park obnavlja vodni krog in bogati podtalnico ter deluje skoraj kot mala čistilna naprava. Park lahko ublaži hrup in izboljša kakovost tal. Predvsem pa v mesto vnaša več življenja vseh oblik. Vse našteto ljudje zaznamo podzavestno in zato se v parku nehote počutimo bolje. Bolj sproščeno, bolj umirjeno. Estetskega užitka in lepote male narave sredi mesta se ne da izmeriti enostavno, sta pa nedvomno neprecenljiva. In to za vse generacije! Park značaju mesta da mnogo več kot si mislimo. Obiskujmo ga, vzljubimo ga, dajmo mu vsebino!« je ob odprtju parka poudarila dr. Lučka Kajfež Bogataj, kranjska ambasadorka zelenega in trajnostnega okolja.

V novi park je MOK ob soglasju Zavoda za varstvo kulturne dediščine prestavila tudi spomenik dr. Janeza Bleiweisa, ki se je pred tem nahajal med Bleiweisovo cesto in Cesto Staneta Žagarja.

Spomenik Bleiweisa, ki je znan tudi s plemiškim nazivom vitez Trsteniški, stoji ob Bleiweisovi cesti, in sicer med starim mestnim jedrom, kjer je njegova rojstna hiša, in Trstenikom, od koder so izvirali njegovi predniki. Nova lokacija spomenika ima zaradi neposredne bližine Zdravstvenega doma Kranj in Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj tudi simbolni pomen, saj je bil dr. Bleiweis tudi zdravnik in porodničar.

Vrednost celotne investicije znaša dobrih 1,1 milijona evrov. Naložba je v višini 853.220 evrov sofinancirana iz mehanizma Celostnih teritorialnih naložb (CTN). Gre za prvi primer komplementarne uporabe virov Evropske kohezijske politike iz dveh finančnih perspektiv v okviru mehanizma CTN in bo kot celovit projekt prispeval k doseganju kazalnikov rezultata in učinka dveh različnih specifičnih ciljev trajnostne mobilnosti in zelene infrastrukture.

»Ta osrednji mestni park bo park za vsakega izmed nas. To bo mesto, kjer se bodo srečevali prijatelji, kjer se bodo sprehajale mamice z otroki, kjer se bodo iskrile iskrice mladih zaljubljencev. Ta park bo naš park. Poimenovali smo ga po dr. Janezu Bleiweisu. V spomin na njegovo izjemno zapuščino in predanost okolju. Ta park je del naše zavezanosti zelenemu prehodu in trajnostnemu razvoju,« je na otvoritvenem dogodku povedal župan MOK Matjaž Rakovec in se v nadaljevanju zahvalil sodelavkam in sodelavcem, ki so poskrbeli za uresničitev vizije največjega parka v mestu.

V MOK načrtujejo, da bo Bleiweisov park v prihodnje še nekoliko večji. Mestni svet MOK je namreč na aprilski seji potrdil prerazporeditev proračunskih sredstev za odkup zemljišč in odstranitev dotrajane vile. MOK je od Ministrstva za kulturo in Zavoda za varstvo kulturne dediščine že prejelo soglasje, da se objekt, ki je dotrajan in nevaren, lahko podre.

Dogodek ob uradnem odprtju novega mestnega parka je slavnostno začel Pihalni orkester MO Kranj, za kulturni program v nadaljevanju pa so poskrbeli otroci, ki obiskujejo OŠ Simona Jenka, OŠ Franceta Prešerna, OŠ Helene Puhar in vrtec Janina. Prek predstavitev, folklornega rajanja, glasbe, petja in deklamacij so se poklonili dr. Janezu Bleiweisu, enemu izmed najpomembnejših Slovencev 19. stoletja, ki si je s svojim javnim delovanjem prislužil tudi naziv »oče slovenskega naroda«.

Učenke in učenci OŠ Janeza Puharja – Center so prav za to priložnost in po navdihu narodnega buditelja pripravili tudi Bleiweisove rokodelske in kmetijske novice.

Ob koncu uradnega dela je sledil ogled parka, ki ga je vodil projektant parka Matej Fornazarič iz Ravnikar Potokar arhitekturni biro, in druženje med stojnicami Bleiweisovega smenja, ki je prisotne popeljal skozi svet tradicije in obrti.

***

»Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.«
***
Povzeto po Kranj.si

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Najbolj brano