19.8 C
Kranj
petek, 19 julija, 2024
spot_img
DomaAktualnoOd Ljubljane do Kranja in obratno 160 kilometrov na uro z vlakom

Od Ljubljane do Kranja in obratno 160 kilometrov na uro z vlakom

Med 13. in 20. junijem so v občinah Škofja Loka, Medvode ter v Mestnih občinah Kranj in Ljubljana javno predstavili predlog državnega prostorskega načrta za nadgradnjo železniške proge Ljubljana-Kranj/Naklo.

Osnovni cilj nadgradnje je povečanje prepustne in prevozne zmogljivosti proge z dograditvijo drugega tira. Doseči želijo tudi večjo stopnjo varnosti prometa in njegovo učinkovitejše vodenje, znižati obratovalnih stroške in izboljšati prevoz potnikov. Progo naj bi nadgradili za hitrosti do 160 kilometrov na uro za potniški promet in 100 kilometrov na uro za tovornega.

Območje nadgradnje obstoječe proge poteka v koridorju obstoječe proge. Trasa dvotirne proge se začne na zahodnem delu železniške postaje Ljubljana in sledi trasi obstoječega tira. Načrtovana prostorska ureditev od Ljubljane do Kranja obsega nadgradnjo dela gorenjske proge v dolžini približno 30 kilometrov.

Predvidena je rekonstrukcija postaje Šiška pred prečkanjem Drenikove ulice. Nato trasa poteka po razširjenem nadvozu preko Drenikove ulice, kjer se odcepi nova dvotirna železniška proga proti Kamniku, ter nadaljuje mimo železniških postajališč Litostroj in Stegne ter postaje Vižmarje naprej proti severu, kjer bo predvidoma zgrajeno železniško postajališče Stanežiče, ki bo nadomestilo postajališče Medno in omogočilo navezavo na parkirišče P+R.

Po prečkanju regionalne ceste Stanežiče-Jeprca se trasa proge odmakne od trase obstoječega tira in poteka v pokritem vkopu in predoru Medno proti Medvodam. Pred železniško postajo Medvode ponovno poteka ob trasi obstoječega tira.

V nadaljevanju bo proga prečkala reko Soro in se odmaknila od obstoječega tira in poselitve v pokrit vkop Svetje, križala regionalno cesto Škofja Loka-Jeprca in potekala do novega postajališče Reteče. Potekala bo vzhodno od Reteč do Godešiča in naprej do železniške postaje Škofja Loka vzporedno z obstoječim tirom.

Za postajo Škofja Loka poteka trasa dvotirne železnice po trasi obstoječe proge preko Sorškega polja, nakar se usmeri zahodno od trase obstoječega tira in se v predoru Labore spusti proti postaji Kranj. V tem delu predlog državni prostorski načrt sledi predlogu Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo, da proga poteka po varianti Labore, ki ga je direkcija podala po razburjenju krajanov Orehka in njihovih opozorilih, da bi bila druga različica trase, ki bi šla skozi njihovo naselje, za kraj uničujoča.

Na železniški postaji Kranj se bo odcepila dvotirna železniška proga Kranj-Naklo. Proga prečka Savo in poteka mimo novega postajališča Struževo. Za Struževim je predvidena navezava nove tovorne železniške postaje Kranj Polica. Med postajališčem Struževo in tovorno postajo Kranj je načrtovan tudi odcep, ki bo omogočal potencialno navezavo železniške proge proti brniškemu letališču, ki pa ni predmet tega prostorskega načrta.

Drugi odcep proge se nadaljuje po trasi obstoječega tira kot enotirna proga do Naklega, kjer se s postajališčem konča. Nadgradnja preostanka gorenjske železniške proge na odseku Kranj-Jesenice je predvidena z drugim državnim prostorskim načrtom, za katerega je vlada marca sprejela sklep o pripravi.

Pripombe in predlogi

Sprejet državni prostorski načrt bo osnova za izdelavo projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja in za parcelacijo zemljišč ter njihov odkup. Javna razgrnitev predloga državnega prostorskega načrta bo potekala do 26. julija.

Ministrstvo za naravne vire in prostor bo pripombe in predloge preučilo ter v roku 30 dni po končani javni razgrnitvi do njih zavzelo stališče. Utemeljene pripombe bodo upoštevali pri izdelavi končnega predloga državnega prostorskega načrta. Po uskladitvi predloga z nosilci urejanja prostora bo sledil sprejem državnega prostorskega načrta na vladi.
***
Povzeto po ljubljanainfo.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Najbolj brano