19.7 C
Kranj
sreda, 19 junija, 2024
spot_img
DomaAktualnoPeticija proti pozidavi Čukovega bajerja

Peticija proti pozidavi Čukovega bajerja

Mestna občina Kranj ima na območju naravnega rezervata glinokopnih bajerjev na Bobovku namen postaviti športno-rekreacijska in otroška igrišča ter zgraditi dva gostinska objekta:

informacijski center s kavarno v velikosti 195 m2, ki bo lociran neposredno ob Čukovem bajerju, športni biro z večjim gostinskim in servisnim delom v velikosti 315 m2, ki bo tudi v funkciji oddajanja in urejanja športnih igrišč (za odbojko, košarko, nogomet, balinanje) in bo lociran na zahodnem travnatem delu rezervata.

Načrtovanemu projektu spreminjanja naravnega rezervata NASPROTUJEMO, ker:

Naravni rezervat na Bobovku je zavarovano območje, ki s tremi bajerji in pestrim vodnim ter okoliškim rastlinjem nudi dragocen življenjski prostor številnim, tudi redkim in zaščitenim živalskim vrstam: pticam (okoli 150 vrst), ribam (11 vrst), vodnim hroščem (17 vrst), kačjim pastirjem, dvoživkam, metuljem (41 vrst), malim sesalcem … Kljub relativni majhnosti rezervata (29 ha) gre za pomemben ekosistem, ki omogoča ohranjanje biotske raznovrstnosti. Je tudi EDINI naravni rezervat v občini Kranj.

Hkrati pa naravni rezervat s Čukovim bajerjem (v katerem je dovoljeno kopanje) predstavlja tudi neprecenljivo okolje in kopališče za ljubitelje neokrnjene narave, ki z izjemo lesenega pomola ne vsebuje nobenih grajenih struktur. Gre za izjemno redkost, ko je v neposredni bližini mesta ljudem omogočeno spontano preživljanje časa in plavanje v objemu prvobitne narave.

Tako imenovano „urejanje“ rezervata na način gradnje gostinskih objektov in športnih igrišč NE PREDSTAVLJA NAPREDKA in sožitja interesov narave in človeka, ampak degradacijo naravnega okolja in uničevanje habitata živalim (tudi zaradi zvočnih in svetlobnih emisij iz gostinskih obratov in športnih igrišč).

Žalostno in povsem v nasprotju z okoljevarstvenimi prizadevanji je, da se edini naravni rezervat v mestni občini Kranj spreminja v športno-gostinski park. Zato si želimo, da bi občina „neurejenost“ oziroma divjost naravnega rezervata dojemala kot dodano vrednost in kot cilj sam po sebi, ne pa kot nekaj, kar je potrebno urediti oziroma spremeniti v „privlačen“ produkt. NARAVNI REZERVAT NAJ SLUŽI OHRANJANJU NARAVE IN LE TAKŠNIM AKTIVNOSTIM ČLOVEKA, KI NE OGROŽAJO NARAVOVARSTVENIH CILJEV IN BISTVENO NE SPREMINJAJO IZGLEDA REZERVATA.

Da pa bi bil rezervat do določene mere urejen tudi za potrebe obiskovalcev, občini predlagamo, da namesto gostinskih obratov in športnih igrišč (ki so na že voljo v bližnji okolici) v rezervat poseže bolj premišljeno – na zemljiščih, ki so v njeni lasti in kjer že stoji travnato športno igrišče, bi tako lahko na primer postavili enotno zasnovan prostor z lesenimi klopmi in mizami, že načrtovano leseno otroško igrišče in okolju prijazno telovadnico/fitnes na prostem, ob robu rezervata pa manjše makadamsko parkirišče.

Na območju Čukovega bajerja, v katerem je dovoljeno kopanje, ob soglasju lastnikov zemljišč predlagamo obnovo obstoječega lesenega pomola in postavitev enostavnih lesenih stopnic, ki bi olajšale vstop v vodo starejšim in mlajšim kopalcem. V obrežje bajerja in obvodno vegetacijo naj se s t. i. ploščadmi na novo ne posega, saj travnatih ležalnih površin za kopalce ne primanjkuje.

Pridruži se nam in oddaj podpis proti gradnji v naravnem rezervatu!

Civilna iniciativa za zaščito Naravnega rezervata na Bobovku

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Najbolj brano