17.4 C
Kranj
ponedeljek, 24 junija, 2024
spot_img
DomaAktualnoPo 10. redni seji mestnega sveta

Po 10. redni seji mestnega sveta

Svetnice in svetniki so na zadnji letošnji seji potrdili prenehanje veljavnosti Pravilnika o pogojih in merilih za dodelitev službenih in kadrovskih stanovanj Mestne občine Kranj v najem, sprejeli več premoženjskih zadev in se seznanili z delovanjem Kovačnice – podjetniškega inkubatorja Kranj.

Pred začetkom seje so z besedami o življenjski poti in minuto molka počastili spomin na nedavno preminulega Petra Oreharja, ki je bil v letih 1992-1994 predsednik Izvršnega sveta Skupščine občine Kranj.

Pravilnik o pogojih in merilih za dodelitev službenih in kadrovskih stanovanj Mestne občine Kranj v najem

Zaradi spremembe zakonodaje in zastarelosti obstoječega pravilnika, ki je bil sprejet v letu 2000, bi bil potreben nov pravilnik. Ker pa MOK trenutno ne razpolaga s službenimi stanovanji in službena stanovanja tudi niso opredeljena v Stanovanjskem programu MOK za obdobje 2021-2026, ni potrebe po novem pravilniku, ki bi urejal oddajo tovrstnih najemnih stanovanj.

Svetnice in svetniki so potrdili pravilnik, s katerim preneha veljati Pravilnik o pogojih in merilih za dodelitev službenih in kadrovskih stanovanj Mestne občine Kranj v najem.

Premoženjske zadeve

Seznanili so se s sklenitvijo pogodbe o izjemni dodelitvi neprofitnega stanovanja MOK v najem družini, ki je ob avgustovskih poplavah ostala brez domovanja, in sicer za predvideni čas obnove njihove nepremičnine, to je do konca oktobra 2025. Stroške najemnine za prvih 12 mesecev krije država iz proračuna RS.

Potrdili so prenehanje statusa javnega dobra na parceli v k. o. Babni vrt, na kateri ne poteka kategorizirana javna cesta, ampak je v naravi travnik in je zato predviden za prodajo.

Načrt razpolaganja z nepremičnim premoženjem MOK za leto 2024 so dopolnili z že omenjeno parcelo v k. o. Babni vrt in štirimi parcelami v k. o. Vrh v Občini Kostel, na katerih želi MOK prodati svoje deleže.

V načrt pridobivanja nepremičnega premoženja MOK za leto 2024 pa so zaradi razširitve in ureditve Bleiweisovega parka uvrstili stavbo nekdanjega vrtca in pripadajoča zemljišča ob avtobusni postaji

Predstavitev Kovačnice – podjetniškega inkubatorja Kranj

Predstavnika Mestne občine Kranj (Urad za razvoj in pametno skupnost) in Regionalne razvojne agencije BSC (PE Kovačnica) sta predstavila delovanje podjetniškega inkubatorja Kovačnica v preteklem letu. Uspešno podjetniško zgodbo, ki spodbuja mlade, talentirane in podjetne in bo generirala kompetentne kadre za lokalno gospodarstvo, je začela MOK, ko je leta 2020 kupila izpraznjene prostore Pošte Slovenije v starem mestnem jedru. Stavbo je prenovila in opremila s pomočjo evropskih in državnih sredstev (mehanizem DRR (dogovor za razvoj regij)) ter jo oddala v najem in upravljanje regionalni razvojni agenciji, ki je program Kovačnice že uspešno izvajala od leta 2015. Ta je do preselitve v stari Kranj potekal v prostorih nekdanje Trgovske šole, kjer se je ideja o sodelavnih prostorih (coworking) začela razvijati.

V obnovljenih prostorih je na 1700 m2 tako sedaj na voljo 15 pisarn, v katerih je možno namestiti 32 ljudi (pisarne so polno zasedene), 53 sodelavnih (coworking) mest (pet miz je še na voljo za oddajo) in šest manjših miz za dnevni oziroma občasni najem ter prostori za druženje in sestanke. Med drugim, se v tem okolju uspešno izvaja projekt PONI (Podjetno nad izzive).

V letu 2024 se je v Kovačnici zvrstilo 50 informativno-izobraževalnih dohodkov, sodelujejo tudi gostujoči podjetniki in vrhunski podjetniški mentorji. Prav tako so v prostorih na voljo laboratoriji za protipiranje. Kovačnica je gostila tudi 1. Gorenjski Hakaton, ki je potekal v organizaciji MOK, BSC (Kovačnica) in projekta BIONIKA ter v njej sodelujočih podjetij. Iz Kovačnice tako danes izhaja že veliko podjetij, ki pokrivajo različna področja, npr. IKT tehnologije, oblikovanje, multimedijo, kulinariko ter druga.

Javnost sej Mestnega sveta MOK

Svetnice in svetniki so podprli pobudo svetnice Saše Kristan, da se za leto 2024 in naprej vzpostavi vse potrebno, da se seje mestnega sveta slikovno in zvočno snemajo in v desetih delovnih dni po seji objavijo na uradni spletni strani MOK.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Najbolj brano