19.8 C
Kranj
petek, 19 julija, 2024
spot_img
DomaAktualnoPoletni utrip kranjskih tržnic

Poletni utrip kranjskih tržnic

Kranjska mestna tržnica, umeščena v neposredno bližino cerkve Sv. Kancijana in tovarišev, je najbolj živahna ob sobotnih dopoldnevih. Takrat so stojnice z lokalnimi dobrotami razporejene tudi na Glavnem trgu pri vodnjaku.

Kaj vse lahko ta dan kupimo v mestu?

Na osrednji mestni tržnici v Kranju je tudi poletje v znamenju sezonskih lokalnih okusov, ki jih na stojnice razporedijo kmetovalci iz Kranja in okolice. Čas za briške češnje in slastne slovenske jagode je sicer že mimo, so pa tu zato številne stojnice, na katerih prodajajo predvsem sezonsko zelenjavo, a tudi nekaj sadja ter mlečne in mesne izdelke.

Posamezne stojnice so na osrednjem tržnem prostoru tudi ob sredah, ko je tu največkrat ekipa s Kmetije Mrtnač, kjer zelenjavo zdaj prideluje že četrta generacija. Pridelke s te kmetije, ki stoji v vasi Podgorica na obrobju Ljubljane, na kranjski tržnici že vrsto let prodaja Marija Dimc, po domače Marjanca.

Utrip kranjske tržnice. Foto: visitkranj.si

»Pred dobrimi štiridesetimi leti sem na tej tržnici, takrat še v družbi moje mame, prvič podajala domačo zelenjavo,« prijazno pojasni Marija Dimc in dodala, da svežo zelenjavo zdaj zagotavlja že tretji generaciji Kranjčanov: »Sobot se izredno veselim, saj ta dan spoznam številne nove obraze in tudi srečam dolgoletne kupce, ki so v preteklosti sem zahajali s svojimi starši, zdaj pa na tržnico že pripeljejo svoje otroke.«

Drugi niz stojnic se v mestnem jedru vsako soboto razpotegne na Glavnem trgu ob vodnjaku, kjer je poleg prikolice z mlečnimi izdelki še stojnica z mesnimi izdelki. Tu je ob sobotah tudi nekaj prodajalcev, ki v mestno jedro prinesejo imenitne domače krušne dobrote, pri vodnjaku pa lahko kupimo med iz čebelnjakov kranjskega čebelarja Mitje Smrdela in ostale lokalne dobrote.

Sicer pa so tudi poleti v kranjski občini še te tržnice: Stražiška (vsak drugi petek v mesecu med 17. in 19. uro na Baragovem trgu) in Mavška (vsak četrti petek v mesecu med 17. in 19. uro v jedru Mavčič), kot tudi Stonogina tržnica, ki deluje prek sistema skupinskega naročanja.

Morda še to: lokalne izdelke lahko kupimo tudi v izbranih trgovinah in na kranjskih kmetijah, ki jih najdete TUKAJ.

Na glavni kranjski tržnici so posamezne stojnice tudi ob sredah. Foto: Rožle Pajntar

***
Povzeto po visitkranj.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Najbolj brano