19.2 C
Kranj
ponedeljek, 24 junija, 2024
spot_img
DomaAktualnoPovabilo v 30 metrov globok kanjon reke Kokre

Povabilo v 30 metrov globok kanjon reke Kokre

V mesecu marcu že tradicionalno velja povabilo v 30 metrov globok kanjon reke Kokre, ki leži tik ob mestnem jedru.

Marca v kanjonu namreč poteka prireditev ob gregorjevem, slovenskem prazniku zaljubljencev, ki je hkrati tudi dan, ko v pozdrav pomladi vržemo luč v vodo. Na predvečer gregorjevega boste lahko ob 18. uri v kanjonu reke Kokre spuščali gregorčke.

Te si lahko izdelate na delavnici v Kovačnici ob 16. uri. Ker se zavezujejo k trajnostnemu ravnanju, bodo vse barčice, izdelane na delavnicah, iz naravnih in razgradljivih materialov, k čemur nagovarjajo tudi tiste, ki bodo barčice izdelali doma.

FOTO: visitkranj.com

Da ne bi onesnaževali narave in reke Kokre, bodo gregorčke na dan dogodka zajezili zaporo in jih naknadno pobrali iz reke. Letos bosta pri izdelavi gregorčkov otroke spremljale tudi Kranjček in Kranjčica, ki bosta za domišljijsko spodbudo otrokom poudarjala značke.

V kanjon Kokre vas nato ponovno vabijo 26. marca ob 11:30 in v petek, 29. marca ob 16H, ko v sklopu Eko tedna pripravljajo 2 brezplačni vodenji.

Čeprav ogled kanjona v vsakem letnem času ponuja drugačne lepote, je obisk spomladi zagotovo nekaj posebnega. Bogata flora in favna se začneta prebujati iz zimske hibernacije in kanjon ozeleni.

Po krožni poti se lahko sprehodite sami ali v spremstvu vodnika. Ogledali si boste znamenitosti, ki pričajo o človekovem sobivanju z naravo na tem območju.

Ob divji reki so namreč nekoč gradili mline in žage, čez kanjon pa so zgrajeni tudi številni mostovi. Na bregu reke je bilo v začetku 20. stoletja tudi kopališče za mestne dame in gospode. Tako je bila prav reka Kokra tista, v kateri sta se naučila plavati marsikateri Kranjčan in Kranjčanka.

Več zgodb vam bo zaupal izkušeni vodnik, ko vam bo pripovedoval o reki, ki je s Prešernovim mestom že dolgo tesno prepletena. Zborno mesto obeh brezplačnih vodenj, ki bosta torej 26. in 29. marca, je Kranjska hiša. Zaradi lažje organizacije pa so zaželene predhodne prijave.

Povzeto po RADIO KRANJ, 27.2.2024, NOVICE, 6:30

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Najbolj brano