19.7 C
Kranj
sreda, 19 junija, 2024
spot_img
DomaAktualnoTri slovenske občine pred velikim izzivom. Med njimi tudi kranjska

Tri slovenske občine pred velikim izzivom. Med njimi tudi kranjska

 

Mestna občina Ljubljana, Mestna občina Kranj in Velenje se soočajo s pomembnim izzivom, ki zahteva tesno sodelovanje in utira pot bolj trajnostni prihodnosti.

Organizacija CER Partnerstvo za trajnostno gospodarstvo je gostila mednarodno spletno konferenco “Z inovativnimi projekti in partnerstvi do razogljičenja mest”. Na konferenci je bila predstavljena Misija 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030, v kateri sodelujejo tudi tri slovenske občine. Prikazane so bile najboljše prakse pilotnih projektov in primeri uspešnih partnerstev evropskih mest pri zmanjševanju emisij toplogrednih plinov.

Konferenca, ki je gostila 18 slovenskih in mednarodnih govorcev, je potekala v sklopu projekta Zeleni pingvin, financiranega s strani Norveškega finančnega mehanizma in Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj Republike Slovenije.

Po ocenah Evropske komisije bodo mesta neposredno izvedla zgolj 17 % naložb v prihodnost brez ogljika, preostalih 83 % pa bodo morali prispevati državljani, podjetja in drugi deležniki. Zato je nujno močno podpreti ter sodelovati s skupnostmi in podjetji, da bodo najbolj ambiciozna mesta v Evropi, skladno s cilji Zelenega dogovora, dosegla podnebno nevtralnost do leta 2030, do leta 2050 pa ostala.

Letošnje leto je ključno, saj je prelomnica za Vodjo Misije za 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030, Patricka Childa, ki je poudaril, da prehajamo iz faze zavez in načrtovanja na izvajanje in implementacijo. “Upam, da bo Slovenija okrepila sodelovanje med mesti, ministrstvi in vlado, kar je izredno pomembno z vidika zagotavljanja finančnih sredstev in oblikovanja regulativnega okvira, ki je nujen za hitro izvajanje misije,” je povedal Child.

Konferenca je predstavila najboljše prakse in partnerstva, ki poganjajo razogljičenje mest po Evropi, ter se dotaknila tem s področja obnovljive energije, trajnostne gradnje, trajnostne mobilnosti, krožnega gospodarstva, družbenih praks, sprememb vedenja in inovacij.

Predstavljeni so bili inovativni projekti, kjer mesta, podjetja in civilna družba aktivno sodelujejo pri reševanju podnebnih vprašanj. Konferenca je pokazala, da je mogoče najti nove rešitve za blaženje in prilagajanje podnebnim spremembam že danes in pogosto celo brez večjih finančnih vlaganj.

V Misiji 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest sodelujejo tri slovenske občine. Mestna občina Ljubljana in Kranj sta v tem trenutku v fazi oddaje zahtevane dokumentacije, kmalu pa se jim bo pridružila tudi Mestna občina Velenje.

Pred vsemi tremi je velik izziv, ki pa je dosegljiv, če bodo sodelovale z državo, lokalnimi skupnostmi in gospodarstvom. Konferenca je namreč pokazala, da ravno partnerstva, ki spodbujajo inovacije, utirajo pot bolj trajnostni prihodnosti, kjer bodo mesta uspevala v sožitju s planetom.
***
Povzeto po zurnal24.si. Originalni članek si lahko preberete tukaj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Najbolj brano