19.7 C
Kranj
sreda, 19 junija, 2024
spot_img
DomaAktualnoUmiki soglasij za nadurno delo zdravnikov

Umiki soglasij za nadurno delo zdravnikov

Umiki soglasij za nadurno delo zdravnikov v bolnišnicah so se večinoma uveljavili v petek. Ponekod bo delo potekalo skorajda nemoteno, drugje bodo organizirali izmensko delo, ponekod bodo odpadle nenujne storitve.

V Osnovnem zdravstvu Gorenjske je soglasja za nadurno delo umaknilo 39 zdravnikov ali dobrih 13 %. Gre predvsem za družinske zdravnike in pediatre.

Preklici so vodstvom nekaterih njihovih organizacijskih enot, kjer dežurajo družinski zdravniki in pediatri, na primer v Zdravstvenem domu Kranj in Zdravstvenem domu Bled nekoliko otežili oblikovanje razporedov dela v nujni medicinski pomoči v mesecu marcu.

Zaenkrat pa združevanje nujne medicinske pomoči s sosednjim zdravstvenim domom, kar je mogoče po ponedeljek sprejetih predlogih vladnih ukrepov, ne bo potrebno. Zdravnikom
soglasij za delo drugje verjetno ne bodo preklicali.

Tudi v jeseniški bolnišnici umiki soglasij, ki jih je vložilo 60 zdravnikov, začenjajo veljati danes. 10 zdravnikov si je sicer premislilo in so umik soglasja preklicali. Na vprašanje, ali bodo zdravnikom preklicali soglasja za delo drugje, v Splošni bolnišnici Jesenice pravijo, da bodo upoštevali zakonodajo.

Zaradi umika soglasij, bo potrebna reorganizacija in prilagoditev dela, tako po strukturi kot tudi obliki. Pričakujejo, da bo v primeru umika soglasij najhitrejša in največja sprememba potrebna na manjših oddelkih, kot sta pediatrija in ginekologija.
Ob tem zagotavljajo, da bodo vse nujne storitve opravljali nemoteno. V polni meri bo poskrbljeno za vse ranljive in z zakonom določene druge skupine.

Že v začetku meseca se bo zmanjšala internistična ambulantna dejavnost. Internistika
bo usmerjena predvsem v zagotavljanje nujnih storitev in akutne bolnišnične dejavnosti. Omejeni bodo tudi diagnostični in terapevtski ambulantni postopki ter posegi in kardiološka dejavnost. Na področju ginekologije in porodništva v Splošni bolnišnici Jesenice zaenkrat predvidevajo omejitev ginekološke operativne dejavnosti. Specialistika in dispanzerji bodo
predvidoma delovali normalno, prav tako celotna dejavnost porodništva. Na področju kirurgije bodo v celoti pokrite in izvedene vse nujne storitve. Postopoma, že v drugi polovici meseca marca pa pričakujejo zmanjšanje specialističnih ambulantnih storitev in izvajanja prospektinih operativnih posegov.

Povzeto po RADIO KRANJ, 1.3.2024, GORENJSKI MOZAIK, 13:36

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Najbolj brano