19.2 C
Kranj
ponedeljek, 24 junija, 2024
spot_img
DomaAktualnoDanes se v Kranju začne Teden slovenske drame

Danes se v Kranju začne Teden slovenske drame

Letošnji 54. Teden slovenske drame bo v tekmovalnem in spremljevalnem programu, ki ju je oblikovala selektorica Alja Predan, ponudil 12 predstav.

Tradicionalno se bo začel 27. marca, ob svetovnem dnevu gledališča, in bo trajal do 9.
aprila. Kot je ocenil direktor Prešernovega gledališča Kranj Jure Novak, je selektorica pripravila izjemen program.

Slovensko gledališče je po njegovi oceni v odlični formi. Alja Preden je spomnila, da je pred 15 leti že bila 2 leti selektorica Tedna slovenske drame. Če si je takrat ogledala približno 35 predstav, narejenih po slovenskih dramskih tekstih, si jih je tokrat 66. Kot zanimivost je izpostavila, da so bile takrat vse predstave, ki si jih je ogledala, podpisane z imenom in priimkom dramatika ali dramatičarke.

Tokrat je bilo takšnih le 16. Uprizoritve na letošnjem festivalu so namreč po njenih besedah večinoma plod kolektivnega avtorstva. V tekmovalni program je uvrstila 7 predstav: Pohorski bataljon režiserja Jerneja Lorencija, avtorski projekt po motivih življenja in dela Karle Destovnika Kajuha Juriš režiserke Žive Bizovičar ter Drugo preteklost po romanu Vinka Möderndorferja v režiji Luke Marcena.

V tekmovalnem programu so še Deževen dan v Grliću Milana Markovića Ramšaka v režiji Sebastijana Horvata, Mrakijada v režiji Nine Rajić Kranjac, projekt več avtoric Spolne vzgoje 2 v režiji Tjaše Črnigoj ter Antigona Dominika Smoleta v režiji Luke Marcena.

V spremljevalni program je selektorica uvrstila 5 predstav, posebej okrepljen bo letos program za mlade, v katerem so 3 predstave.

***
Povzeto po RA TRIGLAV, 25.3.2024, LOKALNE NOVICE, 10:30

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Najbolj brano