18.4 C
Kranj
petek, 19 julija, 2024
spot_img
DomaAktualnoIzzivi občine Kranj

Izzivi občine Kranj

Največji izziv za občino Kranj glede načrtovane nadgradnje železniške proge Ljubljana – Kranj je po besedah župana Matjaža Rakovca ohranitev kmetijskih zemljišč oziroma zagotovitev nadomestnih.

Kot je poudaril na javni predstavitvi predloga državnega prostorskega načrta v Kranju, je projekt sicer izjemno pomemben, tako za občane kot celotno državo.

Predstavitve v okviru javne razgrnitve predloga državnega prostorskega načrta, ki poteka do 26. julija, se je udeležilo precej ljudi iz Krajevnih skupnosti Žabnica, Orehek, Stražišče. Največ pa je bilo krajanov iz Struževega.

Slednji so namreč nezadovoljni zaradi načrtovane umestitve tovorne postaje v njihovo naselje. Najbolj jih skrbita vpliv hrupa in morebitna izguba kmetijskih površin. Kot je poudaril Rakovec, je do konca julija čas, da skupaj oblikujejo predloge.

Vsak tak poseg v prostor je namreč lahko boleč. Zato je napovedal skupni sestanek, na katerega bodo povabili predstavnike krajevnih skupnosti, od Žabnice do Struževega. Poudaril je, da je načrtovana nadgradnja proge velik in izjemno pomemben projekt, ne le za občane Kranja, temveč za celotno Slovenijo ter tudi za Struževo velika pridobitev, kajti
neposredno bodo povezani s centralnim potniškim terminalom. Nov most bo imel tudi povezavo za pešce in kolesarje.

Za vse bo močno olajšana pot v Ljubljano. Izpostavil pa je tudi pomen pridobitve sodobne železniške in avtobusne postaje, s katero bi središče Kranja razbremenili avtobusnega prometa. Državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo Andrej Rajh je poudaril, da si Gorenjska proga po več desetletjih zanemarjanja zasluži celovito prenovo.

Izboljšati želimo prometno varnost, hitrost, frekvenco. Kranjčani bodo lahko iz središče Kranja v 15 minutah prišli v središče Ljubljane, je napovedal. Spomnil je, da so javne predstavitve državnega prostorskega načrta namenjene pridobitvi mnenj in odzivov
ljudi. Te pa skušajo nato čim bolj upoštevati.
***
Povzeto po Radio Kranj

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Najbolj brano