19.8 C
Kranj
petek, 19 julija, 2024
spot_img
DomaAktualnoKonec stavke upravnih enot

Konec stavke upravnih enot

Dolgotrajna stavka na upravnih enotah, ki je trajala vse od 13. marca, je dobila epilog. Minister za javno upravo Franc Props, predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk in predsednik Konference sindikata upravnih enot Dragan Stanković so v petek podpisali stavkovni sporazum.

S stavko, ki se je začela 13. marca, so na upravnih enotah zahtevali dvig plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov zaposlenih na enotah z nazivi na ministrstvih, uvedbo dodatka za gotovinsko poslovanje in povečanje kadrovskega načrta na določenih enotah.

Ljubljana – Kot so sporočili s pristojnega ministrstva, je podpis stavkovnega sporazuma ključni korak, ki prinaša pomembne izboljšave za zaposlene na upravnih enotah. »Sprejeti Stavkovni sporazum o načinu reševanja stavkovnih zahtev upravnih enot je rezultat konstruktivnega dialoga in pripravljenosti na kompromis z obeh strani z namenom ureditve plačne in kadrovske problematike zaposlenih na upravnih enotah,« so poudarili. S sklenitvijo sporazuma so se stavka in stavkovne aktivnosti prenehale, vse upravne enote pa so z včerajšnjim dnem začele nemoteno delovati. »Pogajalcem na sindikalni strani in vladnim pogajalcem se zahvaljujem za konstruktivno sodelovanje na pogajanjih,« je ob podpisu dejal minister Props in poudaril, da so vsi stremeli k istemu cilju – izboljšati plačne in delovne pogoje zaposlenih na upravnih enotah.

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk pa je ob podpisu dejal, da gre za pozitiven premik. »Upravne enote so temeljni organ, ki izvršuje zakone in javna pooblastila države Slovenije v razmerju do posameznikov in pravnih oseb in velja za najbolj obremenjen sistem v državni upravi,« je poudaril. Tudi predsednik Konference sindikata upravnih enot Dragan Stanković je izrazil zadovoljstvo nad zaključkom stavke, se opravičil za vse nevšečnosti in poudaril, da to ni bila stavka proti ljudem niti proti načelnikom upravnih enot, ampak je bila poskus, da bi se materialni položaj zaposlenih na upravnih enotah izboljšal.

Sporazum prinaša pomembne izboljšave za zaposlene na upravnih enotah. Po več mesecih pogajanj so se posvetili ključnim stavkovnim zahtevam sindikata, ki so se osredotočale na izboljšanje pogojev dela in pravično obravnavo zaposlenih. Med ključnimi točkami sporazuma so uvedbe novih delovnih mest in odprava plačnih nesorazmerij, zaveza o dodatnem nagrajevanju nadpovprečno obremenjenih zaposlenih na upravnih enotah, tistih zaposlenih, ki bodo pomagali pri odpravljanju zaostankov, in zaposlenih, ki nadomeščajo začasno odsotne javne uslužbence. Poleg tega sporazum določa tudi plačilo za obdobje stavke, ki je bila izvedena v skladu z zakonodajo, povečanje kadrovskih kapacitet na upravnih enotah ter fleksibilnejše izobrazbene zahteve za zasedbo delovnih mest. K izboljšavam pa naj bi pripomogla tudi delovna skupina, ki bo kot delovno telo oblikovala organizacijske predloge za optimizacijo procesov.

Vsebina povzeta po Gorenjski Glas. Originalna vsebina dostopna na https://www.gorenjskiglas.si/article/20240709/C/240709834/1178.

Najbolj brano