19.7 C
Kranj
torek, 18 junija, 2024
spot_img
DomaAktualnoPoglejte, zakaj je v Kranj prišel predsednik Poljske Andrzej Duda

Poglejte, zakaj je v Kranj prišel predsednik Poljske Andrzej Duda

Na poti Prešernovih sodobnikov je na svetovni dan poezije poljski predsednik Andrzej Duda odkril kip poljskega pesnika Adama Mickiewicza.

Mestna občina Kranj je v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Poljske na svetovni dan poezije postavila doprsni kip Prešernovega sodobnika Adama Mickiewicza (1798–1855).

To je sedmi doprsni kip v Parku La Ciotat v Kranju, Prešernovem mestu, na t. i. Poti Prešernovih sodobnikov. Zbrane so nagovorili župan Kranja Matjaž Rakovec, predsednik Poljske Andrzej Duda.

Poljski predsednik Andrzej Duda je bil v Kranju. FOTO: Nejc Fon/Mediaspeed

V imenu predsednice Slovenije njen soprog Aleš Musar, poljski veleposlanik Krzysztof Olendzki in generalni direktor podjetja MAN Truck & Bus Slovenija Jan Löwhagen.

Mestna občina Kranj (MOK) je med predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije leta 2021 v Park La Ciotat v Kranju – park se imenuje po prvem mestu, s katerim se je Kranj pobratil leta 1958 – umestila Pot Prešernovih sodobnikov.

Gre za spominsko obeležje, ki ga odtlej postavlja in dopolnjuje s postavljanjem doprsnih kipov Prešernovih mednarodnih sodobnikov v sodelovanju z veleposlaništvi.

Doprsni kip poljskega pesnika iz obdobja romantike Adama Mickiewicza, ki so ga uradno odkrili na svetovni dan poezije, je sedmi spomenik Prešernovih sodobnikov v Parku La Ciotat.

Dela Mickiewicza in Prešerna, ki je iskal navdih tudi v stvaritvah dve leti starejšega poljskega pesnika, so si podobna v idejah, motivih in oblikah.

Njuno ustvarjanje med drugim vsebuje sonete in pesniško zbirko z istim naslovom – Poezije.

Oba sta pripadala zatiranemu narodu brez države ter iz nesrečne ljubezni do dekleta iz višjega družbenega razreda črpala pesniško ustvarjalnost. Podstavek za poljski kip je doniralo podjetje MAN Truck & Bus Slovenija, sam doprsni kip pa Veleposlaništvo Republike Poljske v Ljubljani.

***
Povzeto po Žurnal24. Originalni članek preberite tukaj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Najbolj brano