19.7 C
Kranj
sreda, 19 junija, 2024
spot_img
DomaAktualnoV ponedeljek objava predloga državnega prostorskega načrta za progo Ljubljana-Kranj

V ponedeljek objava predloga državnega prostorskega načrta za progo Ljubljana-Kranj

Ljubljana, 7. junija – Direkcija RS za infrastrukturo bo v ponedeljek javno objavila predlog državnega prostorskega načrta za nadgradnjo železniške proge Ljubljana-Kranj z okoljskim poročilom. Objavljen bo do 26. julija, junija pa ga bodo tudi štirikrat javno predstavili, so sporočili z direkcije.

Gradivo bo na vpogled v prostorih občin Ljubljana, Medvode, Škofja Loka, Kranj in Naklo ter v prostorih ministrstva za naravne vire in prostor. Javne predstavitve bodo v Kulturnem domu Sveti Duh pri Škofji Loki, v prostorih Mestne občine Kranj, v Kulturnem domu Medvode in v prostorih ljubljanske Osnovne šole Hinko Smrekar.

V času javne objave predloga bo imela javnost možnost seznaniti se s predvidenimi rešitvami ter podati svoje pripombe in predloge. Te bodo pristojni preučili ter na podlagi rezultatov sprejeli in javno objavili stališča, so napovedali na direkciji.

Na podlagi stališč bodo rešitve po potrebi spremenili in jih upoštevali pri pripravi končnega predloga državnega prostorskega načrta. Rešitve bodo dokončno opredeljene šele s sprejemom in uveljavitvijo uredbe o državnem prostorskem načrtu, ki jo sprejme vlada.

Gre za nadgradnjo obstoječe železniške proge od Ljubljane do Kranja z drugim tirom v njeni neposredni bližini. Poleg drugega tira so pristojni napovedali načrte za vse spremljajoče prostorske ureditve ter preučitev možnosti za vzporedno hitro kolesarsko povezavo Ljubljana-Medvode-Škofja Loka-Kranj.

Osnovni cilj nadgradnje obstoječe proge je po napovedih direkcije povečanje prepustne in prevozne zmogljivosti proge s postopno ureditvijo dvotirne proge do končne dvotirnosti. S tem bodo ob izkoriščanju zmogljivosti obstoječe prometne infrastrukture doseženi še drugi cilji.

Direkcija za infrastrukturo je za najboljšo varianto drugega tira jugovzhodno od Kranja izbrala različico skozi Labore, in ne tiste skozi Orehek, ki je razburila tamkajšnje krajane. Ti so opozarjali, da bi bila različica trase skozi njihovo naselje zanje uničujoča, uničenih naj bi bilo več povsem novih hiš.

Za različico skozi Labore predvidoma ne bo potrebnih nobenih rušitev. Železniška proga bo šla namreč naravnost s kranjske železniške postaje v predor pod Ljubljansko cesto v dolžini 2,4 kilometra.
***
Povzeto po gov.si in zurnal24.si

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Najbolj brano