19.8 C
Kranj
petek, 19 julija, 2024
spot_img
DomaAktualnoŽveglič: Sam bom šel javno odstranit te znake

Žveglič: Sam bom šel javno odstranit te znake

KGZS protestira proti prepovedi vožnje za traktorje na novi cesti Britof–Hotemaže.

Prepoved vožnje s traktorji po novi cestni povezavi Britof–Hotemaže je nerazumna, so prepričani na kmetijsko-gozdarski zbornici. Na ministrstvo za infrastrukturo bodo zato poslali zahtevo, da se znaki za prepoved vožnje v prihodnjem tednu odstranijo.

Predsednik KGZS-ja Roman Žveglič ne razume, zakaj kmetje ne bi smeli voziti po cesti, ki so jo odprli v sredo. “Argumentacije še do danes nisem slišal,” je poudaril. Za prepoved ni nobene zakonske osnove, kajti traktorji glede na zakonodajo ne smejo voziti samo po avtocestah, je dejal v današnji izjavi za medije v Ljubljani.

“Zahtevamo, da se znaki, ki prepovedujejo vožnjo traktorjem po tej cesti, v prihodnjem tednu odstranijo in da se omogoči vožnja s traktorji v dobro najšibkejših udeležencev v prometu na stari cesti, to je pešcev in kolesarjev,” je pozval Žveglič. Kolesarji po novi cesti tako kot traktorji ne smejo voziti, po mnenju zbornice pa bili skupaj s pešci varnejši, če bi traktorji lahko vozili po novi cesti.

Izpostavil je še, da se s prepovedjo vožnje določenim lastnikom kmetijskih zemljišč tudi podaljša vožnja, v eno stran tudi za tri kilometre, kar “ni trajnostno in do okolja prijazno”.

Ob tem je Žveglič napovedal, da bodo danes na ministrstvo za infrastrukturo poslali zahtevo o odstranitvi znakov. Zahtevajo pa tudi sestanek, na katerem bi našli rešitev za podobne primere, ki bi koristila tako kmetom kot drugim udeležencem v prometu. V okolici Kranja in Radovljice je po njegovih navedbah še nekaj podobnih primerov, na katere želijo opozoriti ministrstvo.

Je pa pri tem navedel primer dobre prakse obvoznice v Krškem od elektrarne proti Krškemu polju, kjer zdaj traktorjem ni treba voziti skozi celotno Krško in Leskovec.

Kmete je pozval, naj se za zdaj vzdržijo nasilne odstranitve znakov na cesti Britof–Hotemaže ali kakšnih drugih dejanj. “Če pa ministrstvo znakov v prihodnjem tednu ne bo odstranilo, bom šel javno sam odstranit te znake in jih odnesel na infrastrukturno ministrstvo,” je napovedal Žveglič.

Na očitke, da so traktorji nevarnost v prometu, pa je odgovoril, da kmetje vedo, da morajo biti traktorji na cestah tehnično brezhibni in ustrezno opremljeni. “Če kdo tega ne upošteva, je to njegova osebna odgovornost. Mi tu govorimo o traktorjih, ki so tehnično brezhibni in se lahko vozijo po cestah,” je poudaril.

Dolgo pričakovano cesto Britof–Hotemaže so odprli v sredo, ko so kmetje tudi izrazili svoje nezadovoljstvo zaradi prepovedi vožnje za kmetijsko mehanizacijo.

Ministrica: Pravila so zelo jasna, še enkrat bomo preverili
Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je sicer ob odprtju kmetom zagotovila, da bodo do pridobitve uporabnega dovoljenja še enkrat preverili, kako je s prepovedjo vožnje za traktorje. “Pravila, kaj lahko in česa ne, so zelo jasna in zapisana v zakonodaji, tega si ne izmišljujem ne jaz ne moji sodelavci, ampak je jasno navedeno, kje, kaj, kakšne so hitrosti, kje lahko vozijo traktorji. Vse to bomo še enkrat preverili,” je povedala.

***
Vsebina povzeta po rtvslo.si. Originalna vsebina dostopna na https://www.rtvslo.si/lokalne-novice/gorenjska/kgzs-protestira-proti-prepovedi-voznje-za-traktorje-na-novi-cesti-britof-hotemaze/713868

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Najbolj brano