19.7 C
Kranj
sreda, 19 junija, 2024
spot_img
DomaAktualnoPonekod močno sneži: večkilometrski zastoji in številni zdrsi tovornjakov

Ponekod močno sneži: večkilometrski zastoji in številni zdrsi tovornjakov

Zaradi snežnih padavin, ki so zgodaj zjutraj zajele večji del države, je promet na slovenskih cestah močno upočasnjen. Štajerska avtocesta je zaradi zdrsa tovornih vozil zaprta na več odsekih, nastaja večkilometrski zastoj. Na terenu so plužne in posipne službe.

Slovenijo so prvič v letošnji zimi zajele obilnejše padavine, glavnina bo sovpadla z jutranjo prometno konico, torej med 6. in 10. uro, kar lahko prinese tudi težave v prometu. Da bodo vozne razmere dopoldne predvsem zimske, so opozorili tudi na Agenciji RS za okolje (Arso). Po nižinah bi lahko zapadlo do 10, v visokogorju do 20 centimetrov snega.

ob 8. uri je Dars v sodelovanju s policijo začel z izločanjem tovornih vozil na štajerski avtocesti proti Mariboru. Tovorna vozila se bodo izločala na odstavni pas med Vranskim in Arjo vasjo.

Na vipavski hitri cesti je zaprt prehitevalni pas med pokritim vkopom Rebrnice in razcepom Nanos proti Razdrtemu.

Zaradi zimskih razmer velja prepoved za tovorna vozila nad 7,5 tone na cestah Novo mesto – Metlika, Soteska – Črmošnjice – Črnomelj in Jugorje pri Metliki – Štrekljevec – Ručetna vas ter na cesti Velenje – Mislinja.

Na terenu plužne in posipne skupine

Na številnih cestah po državi so plužne in posipne skupine, promet poteka počasneje. Z Darsa so na družbenem omrežju X sporočili, da so s preventivnim posipom začeli ob 3. uri. “Na severovzhodu je nato začelo tudi močneje snežiti, ko so bile aktivirane tudi plužne skupine, zaradi česar je promet na štajerski avtocesti močno upočasnjen. Prišlo je tudi do zdrsov tovornih vozil,” so zapisali.

Infopot je medtem na družbenem omrežju X sporočila, da so se s prvimi težavami v prometu soočili vozniki na štajerski in pomurski avtocesti ter na cestah v severni polovici Slovenije.

Sneg lahko sicer največ težav po podatkih prometnoinformacijskega centra povzroči na avtocestnih vzponih ter na Primorskem, kjer bodo dodatne težave zaradi močnih sunkov burje.

Ne pozabimo na varnost v prometu

Ker se bo sneg ponekod oprijel cestišča, je potrebna dodatna previdnost v prometu. Če se boste odpravili na pot, pripravite vozilo ter očistite stekla in svetlobno opremo. Zimska oprema je obvezna. V prometu poskrbite za lastno varnost in varnost drugih. Hitrost prilagodite razmeram in stanju vozišča, še posebej v času megle, poledice, dežja, sneženja in zmanjšane vidljivosti. Med vožnjo povečajte varnostno razdaljo.

Vsebina povzeta po spletnem portalu N1. Originalna vsebina dostopna tukaj!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Najbolj brano